Adres
ARCOM Partners B.V.
Koningsschot 45
3905 PR Veenendaal

Postbus
Postbus 381
3900 AJ Veenendaal

Bereken route

Telefoon
0318 64 55 52

E-mailadres
info@arcombv.nl

kindcentrum De Horsten feestelijk geopend

Vrijdag 3 november vond de feestelijke opening plaats van Kindcentrum De Horsten te Borne. Om dit bijzondere moment te markeren, knalde wethouder Martin Velten een grote ballon kapot. Een aantal leerlingen liet een confettikanon afgaan. 

Het kindcentrum huisvest een 18-klassige basisschool, twee groepen kinderdagopvang en een buitenschoolse opvang. Ook een dansvereniging, de GGD, Dyslectiecentrum Twente, een logopedist en de plaatselijke bibliotheek maken gebruik van deze multifunctionele accommodatie. 

Architectuur

ARCOM ontwierp een alzijdig en organisch gebouw dat goed past in de groene omgeving. Door te variëren in de hoogte, ontstaat een prettig schaal en wordt de hoofdentree benadrukt. De gelaagdheid van het ontwerp wordt verder bevorderd door het ritme van de penanten van beneden naar boven te verfijnen.

"Wanneer je het kindcentrum in loopt, sta je direct in het levendige hart", zo vertelt projectarchitect Henno Westeneng. "Een multifunctionele ruimte over twee verdiepingen met een loungegedeelte. Links en rechts daarvan bevinden zich de verschillende domeinen. Grote speel- en leerpleinen met daar omheen de groepsruimten voor kinderopvang en onderwijs. Het zijn gezellig ingerichte plekken, ieder met een eigen pantry, zodat ze ook goed door de buitenschoolse opvang gebruikt kunnen worden. Het kleurgebruik is rustig, met her en der een sprekend accent."

Energiezuinig en duurzaam

"Het gebouw is heel compact ontworpen en kent vrijwel geen verkeersruimten. Zo kan iedere vierkante meter effectief gebruikt worden. Vrijwel al de benodigde energie wordt middels PV-panelen zelf opgewekt. Er zijn zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast. Denk bijvoorbeeld aan de houtskeletbouw binnenspouwbladen gevuld met biobased isolatie. Daarmee is het gebouw een voorbeeld voor andere scholen en kindcentra,"aldus Ralf Dwars, schoolbestuurder. "Niet alleen schoolbesturen en gemeenten, maar ook ministeries komen langs om naar deze effectieve bouwwijze te kijken. Daar zijn we trots op!” 

Aandacht voor natuur en klimaat

Niet alleen de kinderen hebben het goed. Bij de vormgeving van het gebouw en terrein is ook nadrukkelijk rekening gehouden met de natuur. Zo zijn er in de gevel kasten voor vogels en vleermuizen opgenomen en is het 'plein' ecologisch ingericht met onder andere een klein amfitheater en een grote wadi. Die zorgt niet alleen voor buffering van het hemelwater, maar vormt ook een prettige spelaanleiding. En af en toe een nat pak!

 

 

Terug naar overzichtWe praten graag met u verder

We praten graag met u verder

Henno Westeneng kan u alles over dit kindcentrum vertellen.

Afspraak maken Stel een vraag