Adres
ARCOM Partners B.V.
Koningsschot 45
3905 PR Veenendaal

Postbus
Postbus 381
3900 AJ Veenendaal

Bereken route

Telefoon
0318 64 55 52

E-mailadres
info@arcombv.nl

Woonzorghuis Hilversum

Omsloten door monumentale villa’s en op steenworp afstand van het raadhuis van Hilversum ligt het woonzorghuis van Marta Flora. Zij bieden gespecialiseerde, liefdevolle dementiezorg in een beschermde samenleving.

Het bestaande gebouw is in verschillende fasen gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect Piet Tauber. Begonnen als Kamer van Koophandel en later nog gebruikt door de gemeente. ARCOM ging de uitdaging aan om van dit kantoorgebouw een woonhuis te maken. Niet alleen door de interne structuur te wijzigen, maar met name om de uitstraling van de buitenzijde aan te laten sluiten op de directe omgeving en passend te maken voor de doelgroep.

Knipoog naar het verleden

Naar aanleiding van een participatietraject met de omwonenden, hebben we het achterste bouwdeel met de gebogen gevel voorzien van een stucgevel met een hedendaagse interpretatie van historische luiken. Als verwijzing naar de bloemmotieven uit de Jugendstilperiode, waarin diverse omliggende villa’s zijn gebouwd, zijn de metalen schuifluiken voorzien van een perforatie met zonnebloemen. Dit geeft een bijzonder lichteffect in de woonruimten. Overdag van buiten naar binnen, 's avonds andersom. Het oudste bouwdeel is gerenoveerd en in luister hersteld. De koppeling tussen de twee delen is nieuw gebouwd en zet de huiselijke sfeer door van de gebogen gevel.

Een woonhuis midden in de samenleving en tegelijk in een geborgen omgeving. Een unieke plek voor Martha Flora en wij zijn dan ook erg blij dat we hieraan mee mochten werken.

Meer over dit project

Opdrachtgever: Martha Flora

Ontwerp: Jan Thijs Groenendijk

Projectteam: Niek Voskamp + Jan Bons + Willem van Esveld

Constructeur: iKAABEE

Aannemer: Aalberts Bouw