Adres
ARCOM Partners B.V.
Koningsschot 45
3905 PR Veenendaal

Postbus
Postbus 381
3900 AJ Veenendaal

Bereken route

Telefoon
0318 64 55 52

E-mailadres
info@arcombv.nl

Transformatie Klooster Hilversum

In een bosrijk gebied aan de rand van Hilversum ligt het Klooster 'De Stad Gods'. Het gebouw, dat in de volksmond Monnikenberg wordt genoemd, behoorde toe aan de Zusters Augustinessen van Sint-Monica en is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd. Na diverse verbouwingen werd het in de jaren 50 in gebruik genomen als opvangplek voor ongewenst zwangere meisjes en jonge vrouwen. Later kregen ook vrouwen die dakloos waren, te maken hadden met huiselijk geweld of een veilige plek zochten er onderdak.

Het gebouw bestaat uit drie delen: de kapel, de villa en twee slaapvleugels. Met respect voor het verleden, hebben we het complex getransformeerd tot een woonzorgloctie voor Wonen bij September. De villa en de kapel blijven behouden en worden grondig verbouwd. De bestaande vleugels worden voorzien van een nieuwe ‘tijdslaag’ waarbij woonkamers en verkeersruimten worden toegevoegd. De oorspronkelijke functie als slaapvleugel houden we intact. Het krijgt een eigentijds karakter mee dat architectonisch past bij het complex als geheel.

De Monnikenberg is een unieke plek die op deze manier wordt behouden en waarbij de maatschappelijke functie, als verblijfsplek voor kwetsbare mensen, gehandhaafd blijft. Duurzaam in meerdere opzichten!

Meer over dit project

Opdrachtgever: Thuismakers B.V.

Ontwerp: Jan Thijs Groenendijk MArch