Adres
ARCOM Partners B.V.
Koningsschot 45
3905 PR Veenendaal

Postbus
Postbus 381
3900 AJ Veenendaal

Bereken route

Telefoon
0318 64 55 52

E-mailadres
info@arcombv.nl

Woonzorg Gouda

Waarom kiezen voor nieuw bouwen wanneer je een bestaand gebouw ook een tweede leven kunt geven?  Vanuit dit duurzame perspectief keek onze architect Gert Arkema naar een kantoorgebouw van GGZ Rivierduinen aan de Jac. P. Thijsselaan te Gouda.

‘De situering van het pand en de buitenruimte op het kavel maakte de locatie uitermate geschikt voor woonzorg, echter de omvang van het bestaande gebouw was daarvoor niet toereikend’, aldus Gert. ‘Daarom hebben we het gebouw  zowel in de diepte als de hoogte uitgebreid en daarmee ook de architectonische compositie aangescherpt. De geelkleurige steen past mooi in het palet van de context.’

Verduurzamen

De bestaande gevels worden volledig gestript en de buitenschil wordt vanaf de fundering opnieuw opgebouwd. Door te kiezen voor hoogwaardige isolatie en keramische steenstrips wordt fors op gewicht bespaard en wordt bovendien de milieuimpact van het gebouw gereduceerd. Ook de dakopbouw is om die reden ontworpen middels een lichtgewicht bouwconstructie.

Om het gebouw maximaal te verduurzamen en aan te laten sluiten bij de eisen van deze tijd is er gekozen voor ‘gasloos’. Hiervoor in de plaats zullen er warmtepompen in combinatie met zonnepanelen op het dak worden geplaatst en wordt het gebouw all-electric.

Groene buitenruimte

‘Het terrein is rondom grotendeels groen ingericht. Daarmee past het goed in de lommerrijke wijk waarin het gebouw is gesitueerd,’ zo vertelt Marlon Lentze van AML Vastgoed. ‘Kers op de taart is de achtertuin die door haar ligging aan het water een heerlijke, rustige verblijfsplek biedt voor de bewoners.’

Naar verwachting wordt het gebouw in 2023 in gebruik genomen.

 

fotografie: Lucas van der Wee

Meer over dit project

Opdrachtgever: AML Vastgoed

Ontwerp: Gert Arkema

Projectteam: Bart van de Kraats + Teunard Legemaat

Constructeur: Faas & Van Iterson

Installatieadviseur: Instecq

Aannemer: Aannemingsbedrijf G. BruijnesWe praten graag met u verder

We praten graag met u verder

Bart van de Kraats kan u alles over dit project vertellen.

Afspraak maken Stel een vraag