Adres
ARCOM Partners B.V.
Koningsschot 45
3905 PR Veenendaal

Postbus
Postbus 381
3900 AJ Veenendaal

Bereken route

Telefoon
0318 64 55 52

E-mailadres
info@arcombv.nl

Woningbouw Heerjansdam

Op een inbreidingslocatie in een bestaande woonwijk in Heerjansdam ontwikkelden we samen met Herkon en Stout een woningbouw plan. Passend bij onze missie en visie hebben we prettige plekken ontworpen. Een schaal en maat die past in de context. Daarnaast nodigt het dieren uit om te verblijven, te foerageren en te nestelen. De toegepaste vegetatie sluit aan bij de lokale biotoop.

In het plan komen drie verschillende typen woningen samen: de starterswoning, de rijwoning en de tweekapper. Hoewel de drie blokken verschillen van grootte en hoeveelheid woningen, is er gezocht naar eenheid in de architectuur. Dit om de verschillende woningtypes in het kleinschalige plan 'bij elkaar te houden'. Alle woningen samen geven de woonwijk een mooie kwaliteitsimpuls.

De eenheid is allereerst gezocht in de materialisatie, het kleurgebruik en de esthetische verrijking van de gevelarchitectuur. Daarnaast beschikken alle woningen over een pergola in de voortuin. Deze vormt het verbindende element, zorgt voor een natuurlijk zonwering, meer zichtbaar groen in de wijk en is een 'thuis' voor de insecten, vogels en vlinders.

Architectonische beeld 

De materialisatie van de woningen verschilt per type. Er is gezocht naar kleuren en materialen die harmoniëren in het bestaande stedelijk weefsel, een warme, natuurlijke uitstraling hebben en zorgen voor nieuw elan in de wijk. In de directe omgeving komt voornamelijk metselwerk voor in geel-, beige en bruintinten. In ons plan is gekozen hier op aan te sluiten, maar te differentiëren per woningtype. Ieder woningblok reageert op deze manier subtiel op het tegenoverliggende bouwblok waardoor rust ontstaat in de straatbeeld en oud en nieuw op een subtiele manier qua kleur in elkaar overvloeien. Maar dan wel met een nieuwe, frisse en onderscheidende uitstraling!

De starterswoningen zijn voorzien van een beigebruine steen. De gevel wordt aan de bovenrand voorzien van een doorlopende hoge rollaag die het gehele blok omsluit en 'bij elkaar houdt'. Wanneer je dichterbij komt, zie je dat, door middel van metselwerkverbanden en verschillende kozijnoplossingen, subtiel verschil is aangebracht in de verschijningsvorm van de individuele woningen. Daarmee ontstaat er een verfijnde dynamiek.

Biobased materialen

De rijwoningen worden uitgevoerd in een meer geelbruine steen uit het kleurenpallet. De houtlook accenten, die wat donkerder zijn dan het metselwerk, 'breken' het ritme van de gevel, geven schaal en maat en zorgen voor een warme uitstraling die mooi aansluit bij de pergola's. De accenten van de bebouwing worden uitgevoerd in RIWOOD rijstvliescomposiet. Dit is een biosbased én circulaire oplossing die geen hout bevat, maar wel de warme uitstraling van hout heeft. RIWOOD is niet alleen zeer bestendig tegen weersinvloeden en goed verwerkbaar, het is ook bijzonder duurzaam. Het bestaat namelijk uit 30% rijstvliesjes afkomstig uit de voedselindustrie, 20% calciet (bijproduct van drinkwaterzuivering) en 40% post production recycling kunststof. Dit betekent dat RIWOOD wordt gemaakt uit secundaire reststromen. Zo bouwen we samen aan een circulaire toekomst!

De tweekappers worden opgetrokken uit een steen die in de basis een bruintint heeft. Ze hebben een warme, sjieke uitstraling die mooi aansluit bij de typologie. Ook de tweekappers zijn voorzien van RIWOOD accentvlakken, maar nu juist weer wat lichter dan het metselwerk. Kleine nuanceverschillen die net ieder woningtype een
eigen uitstraling geven. De kopgevels zijn op verschillende plekken voorzien van gevelopeningen, accenten en elementen die bijdragen aan de biodiversiteit. Zowel bij de rijwoningen als tweekappers worden de voor- en kopgevel op enkele plekken met elkaar verbonden door een overhoeks accent.

De rijwoningen en tweekappers worden afgedekt met circulaire dakpannen in een antracietgrijze kleur. Dit sluit mooi aan bij de kleurstelling van het metselwerk, de kozijnen en de draaiende delen en past bovendien ook goed in de context.

Meer over dit project

Opdrachtgever: Herkon

Ontwerp: Henno Westeneng

Projectteam: Nina Vlasblom

Constructeur: TWP

Installatieadviseur: Bouwvisie

Aannemer: Bouwonderneming StoutWe praten graag met u verder

We praten graag met u verder

Henno Westeneng kan u alles over dit project vertellen.

Afspraak maken Stel een vraag