Adres
ARCOM Partners B.V.
Koningsschot 45
3905 PR Veenendaal

Postbus
Postbus 381
3900 AJ Veenendaal

Bereken route

Telefoon
0318 64 55 52

E-mailadres
info@arcombv.nl

Kindcentrum Cortendijck Saffier Roosendaal

Het kindcentrum staat in een groene omgeving aan de rand van een bestaande woonwijk. Gekozen is voor een L-vormig gebouw dat gericht is op de zuidelijk entree van het kavel. Door de gevels zowel qua hoogte als diepte te laten verspringen, wordt de bouwmassa geleed. Zo past het gebouw stedenbouwkundige goed in de context en sluit het aan bij de schaal en maat van een kind.

Het kindcentrum is opgetrokken uit beige/bruin genuanceerd metselwerk in combinatie met houten vlakken die het gebouw een natuurlijke, warme uitstraling geven. We hebben gespeeld met de grootte van de gevelopeningen op begane grond en verdieping. Zo ontstaat een dynamische uitstraling. Ramen zijn - verdekt - opgenomen in de houten delen van de gevel.

Terrein

De parkachtige omgeving vraagt om een natuurlijke ingericht speelomgeving. In het terreinontwerp kiezen we voor een aantal (half)verharde plekken die worden afgewisseld met ecologisch ingerichte speelaanleidingen. De onderwijs- en opvangruimten binnen zijn direct verbonden met de ‘buitenlokalen’ die nabij de gevels zijn gesitueerd. De groenzone met bomen aan de oostzijde van het perceel blijven gehandhaafd en vormt een prachtig speelbos voor de kinderen.

Ruimte voor ontmoeting en toneel

Wanneer je via de hoofdentree het gebouw betreedt, sta je gelijk in het multifunctionele hart van het gebouw dat wordt gekenmerkt door een grote loungeruimte met open keuken. Daaraan grenst de ontmoetingsruimte die, gecombineerd met het speellokaal en het podium, volop mogelijkheden biedt voor onderwijs en toneel – een van de speerpunten van de school.

Vloeren

Vanuit het hart worden de verschillende ‘vloeren’ ontsloten. Deze vloeren zijn lesruimten voor kinderen van aaneenschakelende leerjaren. Zo is vloer één voor de kinderen van het kinderdag verblijf (0-4 jaar), vloer twee voor de kleutergroepen (4-6 jaar), enzovoort. De vloer voor de kinderopvang is ingedeeld in afsluitbare groepsruimten met daaraan grenzend slaapkamers, verschoonruimten, bergingen en een keuken en is fysiek te koppelen aan de kleutervloer.

De onderwijsvloeren zijn open onderwijsruimten met meerdere instructie- en verwerkingsplekken. De toiletgroep, berging en een spreek-/werkruimte liggen als een eiland midden op de vloer. Zo ontstaat binnen de open leeromgeving toch de gewenste beslotenheid en rust.

Meer over dit project

Opdrachtgever: KPO Roosendaal

Ontwerp: Henno Westeneng

Projectteam: Nina Vlasblom + Mariëlle van Reenen + Gerrolt Groen + Fabricio Demuro

Constructeur: Van Boxsel Engineering

Installatieadviseur: KlictetWe praten graag met u verder

We praten graag met u verder

Henno Westeneng kan u alles over dit project vertellen.

Afspraak maken Stel een vraag