Adres
ARCOM Partners B.V.
Koningsschot 45
3905 PR Veenendaal

Postbus
Postbus 381
3900 AJ Veenendaal

Bereken route

Telefoon
0318 64 55 52

E-mailadres
info@arcombv.nl

Hoofdkantoor GMB Dodewaard

Op een prominente zichtlocatie langs de A15 bij Dodewaard komt het nieuwe hoofdkantoor van GMB. Dit ambitieuze project omvat niet alleen een kantoorgebouw, maar ook diverse werkplaatsen, een stalling voor voertuigen, en ruimtes voor opslag, distributie, en logistiek. 

Het nieuwe hoofdkantoor, dat plaats biedt aan 180 werkplekken, is ontworpen als een ontmoetings- en samenwerkplek voor zowel medewerkers als partners. Het is transparant, uitnodigend, en gezond. Volledig in lijn met de missie en visie van ARCOM: samen passede plekken creëren om te werken, te leren, en te leven; gezonde omgevingen met een menselijke maat.

Om een project met deze ambitie en omvang te laten slagen, is samenwerking essentieel. Daarom bundelden ARCOM architectuur + bouwmanagement, Buro Ontwerp & Omgeving, Aan de Stegge Twello, IMD, Merosch, Hollander Techniek, B&V Advies en GMB Civiel al heel vroeg in het proces hun krachten en vormden een bouwteam.

Architectuur

Het kantoor krijgt een prominente luifel die aan de geluidbelaste zijde van de A15 doorloopt in de gevel. Ter plekke van de hoofdentree biedt de luifel een aangename, schaduwrijke plek op het grote dakterras van het gebouw. De houten gevel krijgt een strak ritme van gesloten en open delen, geïnspireerd op de strakke landschappelijke inrichting van het naastgelegen bosperceel. Dit effect wordt versterkt door begroeide schermen die haaks op de gevel staan en dienst doen als passieve zonwering.

Het interieur is ruimtelijk, transparant en heeft een warme, natuurlijke uitstraling. Dubbelhoge ruimtes en vides creëren functionele en visuele verbindingen, waardoor daglicht tot in het hart van het gebouw doordringt. Het kantoor is flexibel en multifunctioneel, met een afwisseling van open en gesloten werk- en vergaderruimtes.

Duurzame ambitie

De ambitie gaat verder dan alleen een hoogwaardige, landschappelijke inpassing en architectonische vormgeving. GMB stelde ARCOM voor een uitdagende opdracht op het gebied van duurzaamheid, wat resulteerde in een kantoorgebouw dat op alle onderdelen van de GPR een score van minimaal 8,5 behaalt!

Het gebouw is demontabel en heeft een CLT-constructie met houten kanaalplaatvloeren. Bij de materiaalkeuze stond het minimaliseren van ecologische impact centraal, waarbij aandacht werd besteed aan de winning van grondstoffen, energiegebruik, hergebruik, afbreekbaarheid en de mogelijkheid om een natuurlijke kringloop te sluiten. Het doel was om de milieu-impact van de bouw te minimaliseren. Het kantoor is onder andere voorzien van een HSB-gevel met twee typen verduurzaamd houten geveldelen, cradle-to-cradle gold tegels, circulaire traptreden en CO2-neutraal, 100% gerecycled tapijt.

Ecologie

Op het gebied van ecologie zijn in het ontwerp natuurlijke terreinelementen opgenomen, die een positieve ecologische bijdrage leveren aan het omliggende landschap, het ecosysteem en aan de gebruiker. De gebruikte planten en structuren zijn ecologisch robuust, wat wil zeggen dat ze divers, inheems, onderhoudsarm en ook gifvrij zijn. De beplanting in het interieur van het kantoor levert een bijdrage aan het binnenklimaat, het welzijn en de gezondheid van medewerkers.

Onder ecologie vallen ook de klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen zoals die bijvoorbeeld worden toegepast in watergangen en wadi's op het terrein. Het hemelwater wordt opgevangen en hergebruikt in de toiletten en de wasplaats. Bovendien wordt er voldoende ruimte geboden voor vogels, vleermuizen, egels en andere fauna om te nestelen, te foerageren en te schuilen op het terrein en de gebouwen.

Gezond en flexibel

Gezondheid en vitaliteit spelen een belangrijke rol in de nieuwe huisvesting. Wanneer je straks in en rond de gebouwen loopt, is op vrijwel iedere plek zicht op de groene omgeving, dat doet een mens goed! Hoe meer wordt ingezet op een gezonde werkomgeving, hoe prettiger medewerkers zich voelen. Dat heeft effect op welzijn, welbevinden, productiviteit en ziekteverzuim. Via het programma van eisen Gezonde Kantoren 2021 is hier invulling aan gegeven.

Interieur

Naast het ontwerpen van de gebouwen, kreeg ARCOM ook de opdracht om het interieur van het kantoor vorm te geven en te adviseren op het gebied van het meubilair. In nauwe samenwerking met de gebruikers werden diverse werkplekconcepten geïntegreerd in het gebouw. De diversiteit aan werkplekken biedt werknemers de mogelijkheid om hun taken uit te voeren op een manier die het beste bij hen past, of het nu gaat om geconcentreerd individueel werk of interactieve teamvergaderingen. De stijl en materialisatie zijn warm en uitnodigend.

 

artist impressions: PF Visual

 

Meer over dit project

Opdrachtgever: GMB

Ontwerp: Henno Westeneng

Projectteam: Arco Hollander + Jan IJsseldijk + Jan Bons + Nils Coeleveld + Henriko van Ginkel

Constructeur: IMd raadgevend ingenieurs

Installatieadviseur: Merosch + Hollander Techniek

Aannemer: Aan de Stegge TwelloWe praten graag met u verder

We praten graag met u verder

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Henno Westeneng

Afspraak maken Stel een vraag